ZAT Faaliyet Alanı
ZAT, Yurt içinde ve yurt dışında faaliyette bulunan tüm sektörlerdeki, tüzel ve gerçek kişilere, işletmelere, kurum ve resmi kuruluşlara; yetkinlik kriterlerine uygun olarak, bünyesindeki veya sözleşmeli, yerli ve yabancı gerçek kişiler, tüzel kişiler, uzmanlar, hekimler, denetçiler, eğitimciler, mühendisler, teknikerler, profösyöneller ile, tüm ulusal standart ve yasal mevzuatlar çerçevesinde, Iş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Kalite Yönetim Sistemleri konularında, bağımsız olarak, her türlü eğitim, denetim, gözetim, analiz, raporlama, danışmanlık, müşavirlik, araştırma ve inceleme, insan kaynaklarına ilişkin eleman seçmek, değerlendirmek ve temin etmek, konusu ile ilgili kitap, dergi, broşür, belge, döküman, paket program vb. Hazırlamak, dağıtmak, çalışmalarını sürdürür ve hizmetlerini gerçekleştirir.
Amaç
ZAT'ın Kişisel Koruyucu Donanım Yönetimi Danışmanlık faaliyetleri kapsamındaki amacı, işyerlerinde, işverenlerin, kişisel koruyucu donanım yönetimine ait planlamanın hazırlanması ve uygulanmasına yönelik usul ve esaslar ile görev, yetki ve sorumlulukları yerine getirebilmeleri açısından, rehberlik, danışmanlık ve profesyonel bir hizmet sağlamaktır.
Kapsam
ZAT'ın faaliyet alanındaki yapabileceği işler, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar.
Dayanak
ZAT, danışmanlık hizmetlerini, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bağlı yönetmeliklere uygun olarak yerine getirir.
Uygulama
ZAT İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri, mevzuatlar çerçevesinde, her sektördeki kurum ve kuruluşların çalışanlarını, imalatını ve kendisini güvence altına alabilmesi için, önceden risk seviyesini belirlemeleri, performanslarını arttırabilmeleri ve izleyebilmeleri, Sağlık, Emniyet ve Çevre konularına ait faaliyetlerini kontrol etmeleri ve yönetmeleri, sürekli iyileştirmelerini sağlamaları, risk seviyelerini anlık görmelerini sağlayan bir hizmet sunmaktadır.
ZAT İş Sağlığı ve Güvenliği, kurum ve kuruluşların, disiplin temelli, uygulama esaslı, delile dayalı ve sonuç odaklı çalışma gerçekleştirebilmeleri için, Kişisel Koruyucu Donanım Yönetimi Hizmetlerini, aşağıdaki konu başlıklarında sıralamıştır.
• İşverenin Yükümlülükleri
• Kişisel Koruyucu Donanımların Değerlendirilmesi ve Seçimi
• Kullanım Kuralları
• Çalışanlara Teslim Edilme Şeklinin Belirlenmesi
• Çalışanların Bilgilendirilme Şeklinin Hazırlanması
• Çalışanların Görüş ve Önerilerinin Alınması ve Katılımın Sağlanması Konusunda Rehberlik
• Kişisel Koruyucu Donanımlara İlişkin Risklerin Belirlenmesi
• Dökümantasyon
Yukarıdaki maddelere ilişkin işverenin sorumluluklarına gore, bilgi ve belgeler düzenlenir. Bilgi ve belgelerin düzenlenmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından sertifikalı iş güvenliği uzmanları veya IPC Kriterlerine uygun Sertifikalı ekiplerimiz tarafından yapılmaktadır.
Gerçek ve Tüzel Kişiler, web sayfamızda yer alan, Teklif Yönetimi bölümünü tıklayarak, İSG Danışmanlığı hizmet alanı seçebilir, içerikleri doldurabilir, açıklama bölümüne, Kişisel Koruyucu Donanım Yönetimi yazarak talep edebilir.